Sida 1 av 1
billig kost?
Postat: tis 30 dec 2008, 22:29
av drond
Yay! Min matbudget sträcker sig till än 0.6 - 0.7 kilopengar i veckan. Någon som vet hur man ska göra för att överleva på detta?
Vi har ju en del studenter i DMF så det borde finnas kompetens inom området "leva så billigt som möjligt". Har en Willys-butik i närheten där man går och handlar. Så har du några förslag till hur jag ska få matbudgeten att gå runt?
Re: billig kost?
Postat: tis 30 dec 2008, 23:20
av Ulvert
Nudlar och pasta är ju klassisk studentkost.
Re: billig kost?
Postat: ons 31 dec 2008, 01:04
av Godeye
råd 1: gör maten själv (köp inte pizza och burgare) det är ofantligt mycket billigare (kostar typ en tredjedel)
råd 2: lär dig laga mat (lättare att motivera sig till regel 1), skaffa en bra kokbok med bra grundrecept (t.ex. "Annas kokbok")
råd 3: gör upp en veckomatsedel och gå handla alla varor gång i veckan, då har du koll på kostnaderna
råd 4: Köp saker som håller sig länge: ris, pasta, konserver etc. (samt frys in det du lagar). En stor kostnad är slängd mat.
råd 5: när du gör mat, gör inte bara en portion, gör storkok och frys in, det blir mycket billigare och sparar tid
råd 6: ät lagad mat, inte mackor, det blir billigare
råd 7: planera dina måltider, så att du inte helt plötsligt är nere på lokalen, upptäckeratt du inte käkat på 4h och därför köper en pizza
600-700 spänn är massor av pengar för en veckomatsedel... Du bör klara dig lätt på en 60 spänn per dag...
Re: billig kost?
Postat: ons 31 dec 2008, 11:02
av rufsi
ät gröt på morgonen, frukostmat är ofta dyr
Re: billig kost?
Postat: tor 01 jan 2009, 13:01
av Sadjev
Godeyes råd 5 vill jag instämma i. Via storkok + storhandling lyckades jag och min flickvän ligga runt tusen pix var i månaden när vi var studenter (tills vi tröttnade och började slarva).
Re: billig kost?
Postat: lör 03 jan 2009, 21:15
av Pedersen
Kokta gröna linser (med eller utan grönsaksbuljong) som steks lätt tillsammans med hackad gul lök och lite vitlök är billigt, gott och nyttigt. Smaksätt röran med salt, peppar, vinäger/citron.
Lagas med fördel i en lite större batch. Klarar sig ett par dagar i kylen och blir bara godare för varje dag det får stå.
Kan varieras i det oändliga, men min favorit är tillsammans med riktigt billigt ris och snuskigt billig thai sweet chilli sås och lite soja.