Sida 1 av 2

DBA/historiska spel

Postat: sön 06 maj 2012, 21:49
av lilljonas
På förfrågan så samlar jag lite länkmaterial och information här efter en trevlig DBA-eftermiddag på spelhelgen.

DBA är ett enkelt figurspel som passar den som är nyfiken på historiska spel men inte är beredd att plöja ner tusenlappar och år av måleri för att kunna spela. Varje armé består av 12 element (ibland får man välja lite, ibland inte), och om man spelar i skalan 15mm som är den vanligaste för DBA så betyder det ungefär 30-50 figurer och 200-400 kr. Mindre skalor går generellt snabbare att måla, så det är inte omöjigt att måla upp en DBA-armé på en månad eller två.

Då reglerna är rätt så enkla så kan man spela vilken armé som helst mot varandra, och det finns i skrivande stund ungefär 600 arméer och varianter till den nuvarande utgåvan, från sisådär 3000 f.Kr. till 1550 e.Kr. Gillar du en historisk armé som inte baserar sig på skjutvapen så finns det antagligen en armélista, oavsett om det är Caesars legioner som lockar eller någon obskyr faktion som låter mer som en specialeffekt (T'ang! Ghuzz! Cham!).

Här är några av mina arméer i 15mm-skala, vilket vi spelade idag:

Bild
Krossriddare (från Mirliton)

Bild
Mongol Conquest (från Essex)

Bild
Asterix och Obelix (från Corvus Belli)

Man kan också spela i 28mm (dvs samma som Warhammer), i 10mm (ungefär som Warmaster) eller i 6mm (ungefär som Epic). Om man kör 28mm får man ha lite större baser och därmed ändra lite avstånd, men kör man 6mm med samma baser som 15mm så behöver man inte ändra något alls. 6mm ser dessutom tufft ut då det ser ut som en armée trots att man bara har 12 baser:

Bild

Reglerna finns i lättare (dvs läsbart) format än i regelboken, och kan laddas ner på WADBAGs hemsida:
http://www.wadbag.com/DBAGuide/
Jag har en utskriven kopia som jag kan lämna i lokalen om intresse finns. Jag kan också lämna lite lånearmeer då jag såg att det numera finns ett lånearmé-skåp.

Erik frågade om lite länkar, så här kommer det.

Baser får man oftast köpa själv, och då är det lättast att dessutom köpa med magnetremsor att klistra fast under. Då får man plats med sin armé i en kakburk och kan lätt ta med den. Jag brukar köpa från Litko:
http://www.litko.net/, men senast så tog tullen paketet och jag fick betala en massa extra för att det kom från USA. Jag har letat lite efter brittiska ersättare, och funderat på Tiny Tin Troops: http://www.tinytintroops.co.uk/Bases/Bases_Standard.htm
Jag behöver fler baser snart, så är det någon som vill gå ihop på en beställning så kan vi göra det.

När det gäller 6mm så har jag och Johan Q målat upp lite från Napoleon-krigen. Dom kan man inte använda i "vanliga" DBA, men det finns Napoleonic DBA om man vill testa det, eller så kan man spela lite andra spel med större arméer, som Lasalle eller Black Powder. Vi har beställt från Baccus och Adler, och Baccus kan jag själv rekommendera då jag köper mina samurajer i 6mm därifrån.

Bild
Ett "litet startpaket" för 6mm.
https://www.baccus6mm.com/
http://home.clara.net/adlermin/GENERAL/PORTALPAGE.htm

Sen finns det en uppsjö av figurtillverkare, alltifrån de som har billiga figurer i nästan alla perioder (Essex, t.ex) till de som snävat in sig på lite mer speciella perioder (Khurasan). För de flesta så finns det en någorlunda proportionelig koppling mellan kvalitet och pris, med vissa som är superbilliga men ser ut som skit till vissa som kostar nästan som 28mm men är vrålsnygga. Och så finns det såklart de som är snordyra men ser ut som skit, så du får gärna fråga om tips så du slipper gå på de värsta nitarna. Jag har inte stenkoll på allt, men vet efter många års önskegooglande ungefär var man ska leta.

Re: DBA/historiska spel

Postat: mån 07 maj 2012, 11:56
av Qvistus
Som sagt är jag väldigt sugen på att prova Lasalle. Här är länken http://www.sammustafa.com/honour/modules-games/lasalle/.

Om någon annan är intresserad så kan vi bestämma en dag för ett testspel. Det skulle få mig starkt motiverad att få mina fransmän klarmålade!

Re: DBA/historiska spel

Postat: mån 07 maj 2012, 12:03
av Echunia
Ska ta en titt på modellerna när jag kommer hem, men jag måste erkänna att 6mm figurer ser mycket coolare ut än 15 mm versionerna. Känns lite mer som en faktisk arme än 4 killar som ska representera 400 stycken. Jag har också haft problem med tullen när jag köpt en del modeller från USA, ibland har man bara tur och dom missar de.

Re: DBA/historiska spel

Postat: tis 08 maj 2012, 10:16
av Doc Sniksnak
Jag har alltid gillat historiska krigsspel i den Napoleonska eran. Är spelen bra gjorda så får man en fin kombination av artilleri, infanteri och kavalleri, med olika möjligheter för dem alla. Kan man kombinera detta med snygga plastfigurer så är det hela så mycket bättre. Jag skulle därför gärna kolla på, alternativt lära mig ännu mer interaktivt om/när ni spelar Lasalle någon gång.

Kanske jag kan lura mig själv att måla upp lite Bavarians.

Postat: tis 08 maj 2012, 17:08
av guildmaster
Har en kompis som blivit intresserad av historiska spel och tittat på 2mm figurer. Då kan man spela 1:1 och terräng och byggnader får rätt storlek på spelplanen.

Re: DBA/historiska spel

Postat: ons 09 maj 2012, 09:11
av Qvistus
Doc Sniksnak skrev:Jag har alltid gillat historiska krigsspel i den Napoleonska eran. Är spelen bra gjorda så får man en fin kombination av artilleri, infanteri och kavalleri, med olika möjligheter för dem alla. Kan man kombinera detta med snygga plastfigurer så är det hela så mycket bättre. Jag skulle därför gärna kolla på, alternativt lära mig ännu mer interaktivt om/när ni spelar Lasalle någon gång.
Trevligt! Jag åtrkommer med en tidpunkt. Det kommer nog att dröja några veckor då jag har lite fullt upp.
Doc Sniksnak skrev:Kanske jag kan lura mig själv att måla upp lite Bavarians.
Det tycker jag verkligen - tveka inte, men tänk 6mm!

Re: DBA/historiska spel

Postat: ons 09 maj 2012, 09:36
av lilljonas
Jag är själv ganska 6mm-frälst just nu, då jag tycker att man nog lika gärna kan köra med brickor om man kör 2mm. Det blir ju mest små förhöjningar på spelplanen, snarare än figurer. Men de är ändå små nog för att de ska gå fort att måla, målade nog upp en 300 figurer på en månad när jag målade mina britter på bilden tidigare. Jag gillar fortfarande 15mm, men ser många fördelar med 6mm.

Får vi med lite tyskar så blir det ju ännu bättre, för då kan man börja iscensätta hur värdelösa de allierade arméerna ofta var när det gällde att kommunicera med varandra. Men själv spanar jag nog mest mot att lägga till lite skottar till mina britter. Kanske dags att göra lite 1800-talshus också?

Re: DBA/historiska spel

Postat: ons 09 maj 2012, 10:22
av Elrik
Jag har tidigare varit mest för 10-15 mm, men börjar bli mer och mer sugen på 6mm nu. Är det 6 mm ni har napoleoner i?

Re: DBA/historiska spel

Postat: ons 09 maj 2012, 11:04
av lilljonas
Jupps, 6mm i Adler och Baccus6mm. Jag tycker båda har fördelar: Adler verkar ha snyggare och mer dynamiska poser med mer variation medan Baccus kanske är lite mer proportioneliga. Baccus är också snabba att måla just för att poserna är så lika.

I och med att vi har både en fransk och en brittisk grundarmé så kan man ju testa att bara köpa några regimenten, antingen av samma nationalitet eller av någon annan (Wurtenburg, Nederländare, Hannover etc.) som allierat sig, om man är nyfiken på hur det är att måla 6mm. En enda påse infanteri eller kavalleri räcker till ett antal baser, alltså runt 80-100 figurer för sisådär 50-70 spänn beroende på företag.

Men en proper preussisk eller rysk armé hade ju inte suttit fel.

Re: DBA/historiska spel

Postat: ons 09 maj 2012, 19:11
av Elrik
Jag kan tänka mig lite pruser. Ska kolla upp dem.

Re: DBA/historiska spel

Postat: ons 09 maj 2012, 23:17
av Qvistus
Jag köpte Adler och jag älskar dem, de är aningen större (7-8mm?) än baccus och med mycket hög detaljrikedom. Mer varierade och dynamiska poser (jag har infanterister som just har blivit träffade och håller på att falla ihop, bland de snyggaste skulpts jag sett oavsett skala). standard paketen är dock inte varierade utan består av liknande poser. Gjutningen är generellt av mycket god kvalite men lite flash har jag stött på, jag har helt sonika kaserat de jag inte varit nöjd med (<1 % - det hade säkert gått att få nya om man frågat men jag pallade inte att bråka om ca 10 6mm figurer). Pga den höga detaljnivån upplever jag dock att det tar länge tid än jag räknat att måla, men så är jag en mycket långsam målare också.

Sedan är huvudena oprop stora, men när man vant sig är det helt ok.

Jag har målat ca 200 infanterister och skall försöka få upp litr bilder när jag basat dem.

Baccus verkar dock både enklare att måla och billigare (?).

Re: DBA/historiska spel

Postat: sön 13 maj 2012, 11:45
av Elrik
Nu har jag beställt ett gäng preussare. Jag får se om mina asplövsdarrande bratwurstfingrar klarar av att måla dem... Har ni basat på 30x60 mm?

Re: DBA/historiska spel

Postat: sön 13 maj 2012, 12:36
av Gustav
DBA ska väl vara 40 mm bredd och varierande basdjup beroende på enhet?
Men Lasalle är kanske annorlunda.

Re: DBA/historiska spel

Postat: sön 13 maj 2012, 12:38
av lilljonas
För mina napoeonics har jag basat infanterister på 20x40 och kavalleri och artilleri på 30x40. Jag behöver också fler baser, mina 30x60mm är slut.

DBA använder sig vanligtvis av 40mm bredd, och jag tycker det funkar. Varken Lasalle eller Black Powder bryr sig särskilt mycket om hur stora baserna är. Lasalle räknar avstånd etc. i "base size", och så länge man har någorlunda samma så funkar det bra. Black Powder utgår från hur bred din formation är, inte hur många baser den utgör. Fördelen med lite mindre baser för just Napoleonics är att det går lättare att representera när infanteri byter från de olika formationerna, alltså när de går på linje (långsamt men bra på att skjuta), kolonn (snabbt och bra för att bryta igenom i närstrid, men skjuter sämre) och fyrkant (står stilla och är sårbara mot det mesta, men görbra mot kavalleri).

Re: DBA/historiska spel

Postat: sön 13 maj 2012, 17:09
av Elrik
Finns det något bra ställe att beställa 20x40 mm baser på? (tror inte att jag har några hemma) Jag beställde från Baccus och de verkade sätta sina napoleonics på 30x60, men det kanske är bäst/lättast om vi basar lika.

Re: DBA/historiska spel

Postat: sön 13 maj 2012, 19:06
av lilljonas
Baccus gör det för att han promotar sitt eget spel, Polemos, som använder 30x60mm. Det ser snyggt ut, men kräver att man köper desto mer gubbar för att få spelbara arméer. Vilket såklart är trevligt om man säljer gubbar.

Jag har funderat på att testa Tiny Tin Troops, då de har 2mm tjocka MDF-baser. http://www.tinytintroops.co.uk/index.htm. Jag har tidigare beställt från

Tidigare har jag kört med 1.5mm tjocka baser från Litko, men de är lite för tunna, så de böjer sig lite när man limmar fast figurerna på dem. Nästa storlek för dem är 3mm, vilket känns lite tjockt för 6mm. Men Litko är billigare än TTT.

Re: DBA/historiska spel

Postat: sön 13 maj 2012, 19:25
av Hobbylim

Re: DBA/historiska spel

Postat: sön 13 maj 2012, 20:16
av lilljonas
Har dom magneter då? Hittar inget på hemsidan. Magneter är ovärderligt på små historiska gubbar, för då kan man organisera och frakta hela sin samling i kakburkar.

Re: DBA/historiska spel

Postat: sön 13 maj 2012, 20:40
av Qvistus
lilljonas skrev: Har dom magneter då? Hittar inget på hemsidan. Magneter är ovärderligt på små historiska gubbar, för då kan man organisera och frakta hela sin samling i kakburkar.
Semiantika kakburkar med engelska överklassmotiv är bäst. ;)

Re: DBA/historiska spel

Postat: mån 14 maj 2012, 07:05
av Elrik
Måste äta mera kakor...

Jag är förmodligen på att beställa baser. ska bara leta lite till här hemma först.